Wil je op de hoogte blijven van al het Nieuws van Smartness From Nature? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Smartness From Nature kan u ook helpen helpen met al uw vragen en benodigdheden om te kunnen experimenteren met moleculair koken. Bent u op zoek naar ingrediënten, recepten of een workshop? Bezoek dan ook eens onze webshop voor moleculair koken!




 
https://myshop.s3-external-3.amazonaws.com/shop4794300.pictures.Meringue.jpg

Zwitserse Groente Meringues



Voor ongeveer 25 meringues:
100 g eiwit
200 g kristalsuiker
3 theelepels of 1 eetlepel Organic Concentrate

Verwarm de oven voor op 110oC. Verwarm een pan met water op het vuur tot net onder het kookpunt. Zet hier een kom op die het water niet raakt. Doe het eiwit in de kom en klop het licht luchtig. Voeg langzaam maar zeker de suiker toe. Voeg een klein beetje toe, klop het door de eiwitten totdat het goed is opgelost en voeg dan weer wat suiker toe. Blijf zo doorgaan tot alle suiker is opgelost en een romig wit mengsel ontstaat wat iets wegheeft van gesmolten marshmallows. Haal de kom van de pan af.

Mix de eiwitten nog enkele minuten op hoge snelheid met een handmixer of met een keukenmachine, tot een heel stevig, maar flexibel mengsel ontstaat, waarvan de pieken overeind blijven staan. Voeg nu het Organic Vegetable Concentrate toe. Als je één smaak gebruikt voeg je een eetlepel aan je eiwitmengsel toe. Als je meerdere smaken gebruikt verdeel je het eiwitmengsel in gelijke porties en schep je door iedere portie een theelepel Concentrate.

Doe het mengsel in een spuitzak en spuit vormpjes op bakpapier of een siliconenmatje. Zet de meringues in de oven en bak tussen deanderhalf- en twee uur gaar (na anderhalf uur is de kern nog zacht en chewy, als je ze langer bakt zijn ze helemaal gaar, en zijn ze dus helemaal bros). Laat de meringues vijf minuten afkoelen buiten de oven voordat je ze van het bakpapier haalt. Eet ze direct of bewaar ze in een afgesloten doos/blik/o.i.d. .
   

Mediterraanse Burger



Deze burger is helemaal veganistisch! Het hangt natuurlijk volledig af van de toppings die jij kiest om op je broodje te doen of hij dat blijft. Wij eten hem graag met een sausje van crème fraîche en sriracha, dan is hij alleen nog maar vegetarisch.  
 
https://myshop.s3-external-3.amazonaws.com/shop4794300.pictures.Vegetarische_burger.jpg

Voor 4 burgers:
250 g Cannelini bonen (uitgelekt)
1 rode ui
1 chili peper
2 tenen knoflook
10 g basilicum
2 eetlepels Vegetable Powder Tomato
3 sneetjes wit brood
2 eetlepels zelfrijzend bakmeel
Peper en zout
Bloem (om te bestuiven)
2 eetlepels Vegetable Powder Tomato

Snijd de rode ui, chili peper en knoflook in fijne snippers. Meng de ingrediënten en hak ze heel fijn met een foodprocessor/keukenmachine (ongeveer 2-3 minuten). Voeg dan de bonen toe aan de keukenmachine, en draai weer tot het geheel egaal begint te worden. Voeg dan de basilicum en Vegetable Powder toe. Draai weer tot een egaal mengsel onstaat. Snijd ten slotte het wit brood in kleine blokjes en voeg samen met het zelfrijzend bakmeel toe aan de keukenmachine. Draai het geheel nu langere tijd, net zolang totdat het witbrood volledig in het deeg is opgenomen. Breng op smaak met zout en peper.

Bestrooi nu een plank met bloem. Rol vier grote ballen van het deeg in de keukenmachine. Rol iedere bal tot een hamburger en haal hem door de bloem heen, zodat allebei de platte kanten, maar ook de rand bedekt zijn met een laagje bloem. Bewaar de hamburgers totdat je ze opeet in de ijskast of in de vriezer. Bak de burgers op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten, totdat ze een mooie goudbruine korst hebben ontwikkeld.

Serveer ze op een lekker broodje, met alle toppings die je zelf wilt, of eet de burgers gewoon zo, als onderdeel van een maaltijd met wat aardappels of rijst en groenten. Wij serveren hem in ieder geval op een broodje, met babyspinazie, wat rauwe rode ui, komkommer en een sriracha-sausje (meng 3 eetlepels crème fraîche met 2 eetlepels sriracha; lekker pittig, maar wat ons betreft niet té).
  

   
https://myshop.s3-external-3.amazonaws.com/shop4794300.pictures.24_Carrot_Milkshake_Wortel.jpg

24 Carrots Milkshake



Dze milkshake bevat twee eetlepels Organic Vegetable Concentrate. Wist jij dat in twee eetlepels ongeveer 24 wortels gaan? Vandaar dat de bijnaam voor deze milkshake 24 carrots is, want het is bijna vloeibaar goud!

Voor 1 glas milkshake:
5 bolletje vanille ijs
50 ml volle melk (mag ook halfvol)
2 eetlepels Organic Carrot Concentrate

Doe alle ingrediënten samen in een blender, meng ongeveer een minuut op de hoogste stand, schenk in een glas et voilà! Lekker zoet, maar toch wel echt wortel! (Je kunt natuurlijk variëren met de soort ijs, of andere ingrediënten die je toevoegt. Probeer dit recept bijvoorbeeld ook eens met yoghurt ijs voor een lichtere, frissere "frozen Yoghurt milkshake")
 

  
https://myshop.s3-external-3.amazonaws.com/shop4794300.pictures.Bolobal.jpg

Bolognese Bitterballen



Voor ongeveer 24 bitterballen:
Voor de kalfsfond:
200 g kalfschenkel
50 g wortelen
50 g selderij
50 g prei
50 g ui
2 laurierblaadjes
5 peperkorrels
1 takje verse tijm

Voor de ragout:
1 theelepel gedroogde basilicum
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde marjoraan
125 ml rode wijn
1 l water
20 g Vegetable Powder Tomato
50 g boter
60 g bloem
25 ml slagroom

Voor het paneren
2 eieren
100 g bloem
300 g paneermeel

Snijd de groenten in een fijne brunoise. Fruit deze licht in een stevige pan, voeg dan de kalfschenkel toe, en laat rondom bruinen. Voeg wanneer de kalfschenkel licht gebruind is de laurierblaadjes, peperkorrels en verse tijm toe en de rode wijn toe. Laat de wijn tot ongeveer de helft reduceren en voeg dan het water toe. Laat het geheel minimaal 3 uur trekken. de bouillon moet tot ongeveer de helft van het oorspronkelijke volume zijn gereduceerd. Schenk de resulterende bouillon door een fijne zeef (eventueel met kaasdoek of schone keukendoek). Haal de schenkel uit de zeef en trek in grove stukken uit elkaar (gebruik eventueel een vork).

Droog de pan en zet terug op het vuur. Smelt de boter, maar laat niet bruinen. Voeg dan de bloem toe. Roer het de roux goed door en laat 5 minuten doorgaren. Voeg dan de eerder gemaakte bouillon beetje bij beetje toe, totdat een mooie gebonden salpicon ontstaat. Voeg dan het kalfsvlees, de basilicum, oregano, marjoraan en Vegetable Powder Tomato toe. Voeg tenslotte de slagroom toe, roer het geheel nog eens goed door, en haal van het vuur. Stort de salpicon in een bak en laat een nacht afkoelen.

Als de salpicon een nacht heeft kunnen opstijven kan hij gevormd worden tot bitterballen. Vorm balletjes van het formaat dat je wilt, paneer de bitterballen dubbel: dat wil zeggen, rol ze eerst door de bloem, doop ze dan in het losgeklopte ei, rol ze dan door het paneermeel, doop ze nog een keer in het ei en rol ze nog eens door het paneermeel.
 

 
https://myshop.s3-external-3.amazonaws.com/shop4794300.pictures.gegrilde_witlof_knolselderijdressing.jpg

Gegrilde witlof met ontbijtspek en knolselderijdressing



Voor 4 personen:
4 stronken witlof
8 plakken ontbijtspek
2 kleine ciabatta’s of één grotere ciabatta
Ongeveer 4 eetlepels Yoghurt
Ongeveer 1 eetlepel Organic Celeriac Concentrate
Extra Virgine Olijfolie
Citroensap
Grof gemalen Peper & Zout

Verwarm je oven voor op 180oC. Breek de ciabatta’s met de hand in kleine brokjes om croutons van te maken. Breng de brokjes op smaak met wat grof zeezout en grofgemalen peper en een goede scheut olijfolie. Hussel het geheel goed om, zodat de olie mooi verdeeld is over alle croutons. Leg de croutons op een ovenplaat met bakpapier, en bak gedurende 10 – 15 minuten mooi goudbruin en knapperig.

Bak ondertussen de plakken ontbijtspek in de grillpan totdat ze al hun vet kwijt zijn en mooi krokant beginnen te worden. Haal uit de pan, dep droog met wat keukenpapier en houdt achter de hand voor later. (bewaar het vet in de pan, over 5 minuten grillen we hier de witlof alweer in!)

Maak alvast de dressing: meng de yoghurt met het Organic Celeriac Concentrate, en maak aan met wat citroensap en olijfolie. Maak hem zo zuur, dik, dun of zout als je zelf wilt, vandaar dat de hoeveelheden hierboven niet helemaal vast staan. Snijd nu de witlof stonken over de lengte doormidden. Snijd het stronkje waar de bladeren samenkomen NIET af, dan blijft het stronkje tijdens het grillen mooi heel! Verwarm je grillpan goed, totdat hij echt heet is en het vet begint te sissen.

Leg de gehalveerde witlof stronken er met het snijvlak naar beneden in. Grill de stronken iets meer dan 5 minuten, totdat de stronken mooi bruine grillstrepen hebben gekregen. Keer ze nu om en grill ze nog kort op de bolle kant. Gebruik een spatel of klem o.i.d. om de witlof rondom helemaal in aanraking te laten komen met de pan.

Als de stronken rondom ook licht gegaard zijn wordt het tijd om te serveren. Leg twee halve witlof stronken haaks op elkaar, verkruimel er twee plakken ontbijtspek over, garneer met de croutons, en garneer als laatste met de dressing! Als je wilt kun je er nog wat extra zeezout en peper over heen strooien, maar wij vinden het ontbijtspek al genoeg zout toevoegen!

Natuurlijk kun je het ontbijtspek ook weglaten en er een vegetarisch gerecht van maken, maar wij vinden de combinatie van witlof en ontbijtspek zo lekker, zeker als de witlof is gegrild in de zelfde pan!
 

Groente_Siroop.jpg

3x Groentesiroop


Deze drie limonadesiropen zijn een lekkere, bijzondere variatie op je dagelijkse frisdrank consumptie! De drie smaken zijn zeer verschillend, duidelijk herkenbaar en toch zoet! De Bieten & Balsamico-siroop is zacht zoet en lichtelijk aards, met een mooie rood/roze kleur. De Wortel & Gember-siroop is lekker friszuur en kleurt lucht oranje. De Knolselderij & Laurier-siroop heeft een heerlijke kruidige noot, en heeft iets weg van drop. Alledrie zijn ze uitermate gechikt om gewoon aan te lengen met wat water (wij adviseren bruiswater voor een echt frisdrank gevoel), maar zijn ook erg lekker in cocktails en mocktails! Bijvoorbeeld in Gin & Tonics, Martini's,of met Vodka!

voor ongeveer één liter Bieten & Balsamico siroop:
1 L water
500 g suiker
5 eetlepels Crema di Balsamico
5 eetlepels Organic Beetroot Concentrate

Meng de suiker met het water. Verhit tot de suiker volledig is opgelost en het mengsel kookt. Laat het mengsel ongeveer 15 minuten koken. Voeg de Crema di Balsamico toe en meng goed zodat het helemaal is opgelost. Haal de pan van het vuur, laat minimaal 15 minuten afkoelen. Voeg nu het Organic Beetroot Concentrate toe, meng weer goed totdat het concentraat helemaal is opgelost. Vul een literfles met je siroop (gebruik een trechter om zo min mogelijk te knoeien!)

voor ongeveer één liter Wortel & Gember siroop:
1 L water
500 g suiker
50 g gember, fijn geraspt
5 eetlepels Organic Carrot Concentrate

Meng de suiker met het water. Verhit tot de suiker volledig is opgelost en het mengsel kookt. Laat het mengsel ongeveer 15 minuten koken. Voeg de geraspte gember toe en kook ongeveer 10 minuten mee. Haal de pan van het vuur, giet de siroop door een fijne zeef (eventueel met kaasdoek of passeerdoek) zodat er geen gember meer in drijft. Laat de siroop minimaal 15 minuten afkoelen. Voeg nu het Organic Carrot Concentrate toe, meng weer goed totdat het concentraat helemaal is opgelost. Vul een literfles met je siroop (gebruik een trechter om zo min mogelijk te knoeien!)

voor ongeveer één liter Knolselderij & Laurier siroop:
1 L water
500 g suiker
ongeveer 4 g laurierblad
5 eetlepels Organic Celeriac Concentrate

Meng de suiker met het water. Verhit tot de suiker volledig is opgelost en het mengsel kookt. Laat het mengsel ongeveer 15 minuten koken. Voeg de laurierblaadjes toe en kook ongeveer 10 minuten mee. Haal de pan van het vuur, giet de siroop door een fijne zeef (eventueel met kaasdoek of passeerdoek) zodat er geen laurierblad meer in drijft. Laat de siroop minimaal 15 minuten afkoelen. Voeg nu het Organic Celeriac Concentrate toe, meng weer goed totdat het concentraat helemaal is opgelost. Vul een literfles met je siroop (gebruik een trechter om zo min mogelijk te knoeien!)
 

CONCENTRATE%20beet%20yoghurt%20_Medium_.jpg

Breakfast Bowl met Rode Bieten Siroop, Kokos, Banaan en Bosbessen


Voor één breakfast bowl:
300 ml magere yoghurt
2 eetlepels gedroogde kokos
1/2 tot 1 banaan (net hoeveel honger je hebt)
handje bosbessen
1 eetlepel Organic Beetroot Concentrate

Snijd de banaan in stukjes, meng het Organic Beetroot Concentrate met de yoghurt, strooi er de kokos, banaan en bosbessen op en voi la! je ontbijt staat alweer klaar!

Wortel Panna Cotta met Sinaasappelsaus

Wortel_Panna_Cotta_2.jpg


Voor 4 kleine bakjes Panna Cotta:
500 ml Slagroom
2 Vanillestokjes
50 g Suiker
4 Blaadjes Gelatine
30 ml Organic Carrot Concentrate

Voor de sinaasappel-karamelsaus:
125 g suiker
Sap van twee sinaasappels

Schenk de slagroom in een steelpannetje en breng tegen de kook aan. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg en suiker toe aan de slagroom en roer tot de suiker goed is opgelost. Voeg dan het Organic Carrot Concentrate toe, roer goed en haal de pan van het vuur. Leg een vlamverdeler op de kleinste pit, en gebruik de vlamverdeler om het mengsel 15 minuten tegen de kook te houden zonder over te koken.

Week ondertussen de gelatine in koud water. Knijp de blaadjes goed uit en voeg ze toe aan de warme room. Roer totdat de gelatine goed is opgelost. Verdeel het mengsel over vier kommetjes of bakjes, dek ze af met vershoudfolie en laat ze minstens vier uur opstijven in de ijskast.

Maak terwijl de panna cotta opstijft de saus: Meng het sinaasappelsap met de suiker, zet in een pannetje op laag vuur en laat het voorzichtig karamelliseren, totdat het tot ongeveer de helft van het originele volume is ingekookt. Laat de saus afkoelen totdat de panna cotta geserveerd wordt.

Giet voor het serveren één of twee lepels saus over de panna cotta’s en serveer koud. De combinatie van wortel en sinaasappel geeft een mooie balans tussen zoet en zuur. Wil je een bittere noot toevoegen? Garneer de panna cotta dan nog met wat bitterkoekjes of amerettini!


 

Pizza_Popcorn.jpg

Pizza Popcorn


Voor 100 g popcorn:
100 g gedroogde maïskorrels
125 ml zonnebloemolie
50 g geraspte Parmezaanse kaas
2 eetlepels
Vegetable Powder Tomato

Verwarm de oven voor op 180oC. Schenk de olie in een hoge pan met deksel. Laat de olie goed heet worden, zonder dat hij walmt. Voeg wanneer de olie heet is de maïskorrels toe, doe de deksel op de pan en schud de pan in zijn geheel, zodat alle maïskorrels bedekt zijn met de olie (pas op de pan is waarschijnlijk heel heet, gebruik dus een doek of ovenwanten om te schudden). De maïskorrels gaan nu poppen. Houd de deksel op de pan, en schud na een minuut nog eens goed door.

Draai het vuur uit wanneer je hoort dat de tijd tussen twee poffende korrels ongeveer 2-3 seconden is geworden. Giet de popcorn uit de pan in een hittebestendige bak of schaal en verdeel de Parmezaanse kaas erover. Bak het geheel in de oven totdat de kaas licht gesmolten is (ongeveer 10 minuten). Haal de schaal dan uit de oven, strooi het Vegetable Powder erover heen en serveer nu het nog lekker warm is!

De popcorn kan ook bewaard worden en koud gegeten, maar dan wordt het snel vochtig en taai. Als je het luchtdicht kan afsluiten is het redelijk goed houdbaar voor een aantal dagen


Carrot Cupcakes met Wortelglazuur

  
Cupcakes_1_medium.jpg

Voor ongeveer 12 cupcakes:
170 g boter
185 g bloem
300 g suiker
350 g wortels
3 eieren
100 g walnoten
½ theelepel bakpoeder
1 theelepel vanillesuiker
1 theelepel kaneel
Een snufje zout
Schil van 1 sinaasappel
2 eetlepels Organic Carrot Concentrate

Voor het glazuur:
200 g poedersuiker
1 eetlepel water
1 eetlepel Vegetable Concentrate Carrot

  
Rasp de sinaasappel. Let erop dat je alleen de dieporanje schil raspt, en niet de gelige dikke laag eronder! Verwarm de oven voor op 175oC. Vet de cupcake vormpjes in (dit is niet nodig als je een siliconen vorm gebruikt). Schil de wortels en rasp ze fijn. Hak de walnoten, zo grof of fijn als je zelf wilt. Smelt de boter in een pannetje, maar zorg dat hij niet gaat pruttelen of een kleur krijgt! Meng nu de bloem, suiker, kaneel, bakpoeder, vanillesuiker, zout en sinaasappelschil tot alles goed gemengd is. Voeg de boter toe en mix tot een egaal deeg. Voeg één voor één de eieren toe en mix opnieuw tot een egaal beslag. Schep nu de wortel en de noten door het beslag en verdeel het beslag over de cupcake vormpjes. Bak ze ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat je een cocktailprikker in de cupcakes kunt prikken en hem er droog en schoon uit kan halen. Haal de cupcakes als ze klaar zijn uit de oven, laat 5 minuten afkoelen en stort ze dan uit de vormpjes. Laat ze nu op een ovenrooster helemaal afkoelen.

Bereid terwijl de cupcakes afkoelen het glazuur: Meng de poedersuiker, water en Vegetable Concentrate tot een dikke massa ontstaat. Doop wanneer de cupcakes volledig zijn afgekoeld elke cupcake goed in het glazuur mengsel en draai een keer of twee rond. Haal de cupcake eruit, en gebruik als nodig een lepel om het glazuur nog extra uit te smeren, of om druppels aan de randen te verwijderen, en om het glazuur mooi glad te strijken. Laat het geheel het liefst een nacht uitharden voor dat ze opgegeten worden!

Boerenkool Falafel

Falafel is van zichzelf al een veganistisch gerecht, maar wil je het gerecht nog een extra groenteboost geven, kun je mooi de Vegetable Powders van Smartness From Nature toevoegen aan je falafeldeeg. Het geeft je falafel een bijzondere kleur, maar vooral natuurlijk extra smaak. Wij hebben in dit recept voor boerenkool gekozen, maar tomaat en biet werken in principe net zo goed!
 
Tagliatelle_Boerenkool.jpg

Voor ongeveer 30 balletjes:
500 g kikkererwten
1 rode ui, grof gesnipperd
4 tenen knoflook, grof gesnipperd
2 eetlepels fijngesneden platte peterselie
2 eetlepels fijngesneden koriander
1 theelepel zout
1 theelepel komijn
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel bakpoeder
5 eetlepels bloem
2 eetlepels Vegetable Powder Kale

Voor de garnering:
6 pitabroodjes, vers afgebakken
1 tomaat gesneden in blokjes
1 rode ui gesneden in halve ringen
1 groene paprika, gesneden in reepjes
Tahina, knoflooksaus en/of sambal

  
Draai de kikkererwten, rode ui, knoflook, peterselie en koriander in een keukenmachine met ijzeren mes tot een grof mengsel. Voeg het zout, komijnzaad, chilipoeder en bakpoeder toe en draai nog eens kort in de keukenmachine. Voeg dan de bloem en Vegetable Powder toe en draai de keukenmachine net zolang totdat beide volledig in het mengsel zijn opgenomen.

Het mengsel vormt nu een soort deeg, haal het deeg uit de keukenmachine en laat het minstens een uur opstijven in de ijskast. Haal het deeg als het is opgestijfd uit de ijskast, en draai er ongeveer 30 balletjes van (tip: houd een hand schoon door met één hand een beetje deeg te pakken, dat tot een propje te vormen. Leg het propje nu op een snijplank, leg je hand erop en maak voorzichtig draaiende bewegingen met je hand. Er vormt zich nu vanzelf een mooi rond balletje, terwijl je maar één hand gebruikt!).

Frituur de balletjes tussen de 2 en 4 minuten op 180oC, in een frituurpan of in een hoge pan met een goede laag plantaardige olie. Bak ondertussen de pitabroodjes af, en vul ze naar keuze met groenten, saus of andere garnituren (zoals feta, pepertjes of iets dergelijks).

Dit product is toegevoegd
aan de winkelmand

X
afrekenen